Depot Boijmans Van Beuningen

Een foto van het spiegelende depot gebouw

Het Depot

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in Museumpark in Rotterdam. Bezoekers zien het resultaat van 173 jaar verzamelen. Meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien.

Hier is alle praktische informatie over Depot Boijmans Van Beuningen te vinden.

Hier is alle informatie over toegankelijkheid van Depot Boijmans Van Beuningen te vinden.

Kirsten die een rondleiding in gebaren geeft in een van de depot compartimenten

Het aanbod

Toegankelijk Museum brengt voor Depot Boijmans Van  Beuningen graag twee speciale programma's onder de aandacht:

Een groep mensen met geleidestoken luistert naar een kunstdocent die iets vertelt in het atrium van het depot

Tijdelijk aanbod "Snakken naar Boijmans"

Van 1 juni 2024 t/m 7 juli 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen: Snakken naar Boijmans. Het voor renovatie gesloten museumgebouw opent vijf weken lang voor een speciale kunsttoer. Een vrolijk publieksevenement waarmee we vieren dat het museum in 2024 precies 175 jaar bestaat!

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, of in een rolstoel zitten, wordt een zelfstandig bezoek aan Snakken naar Boijmans afgeraden. Omdat het gebouw een officiële bouwplaats is, zijn er veel obstakels zoals ongelijke vloerdelen en gaten in de vloeren. Daarnaast zijn er geen werkende liften. Voor deze mensen worden er op zondagochtend 30 juni en dinsdagochtend 2 juli speciale ontvangsten georganiseerd. Tijdens deze ontvangsten kan een deel van het museum worden bezocht (begane grond), zijn er extra medewerkers aanwezig om het bezoek te begeleiden en worden er aanpassingen gedaan zodat de begane grond met een hulpmiddel als rolstoel of rollator goed toegankelijk is.

link: Snakken_naar_boijmans - Museum Boijmans Van Beuningen

Rondleidingen met Gebaren

Op zondag 23 juni zijn er twee rondleidingen in de Nederlandse Gebarentaal door Snakken naar Boijmans. Kunstdocenten Marie Laure de Ven en Kirsten de Ven geven beide een rondleiding met gebaren. De rondleidingen starten om 13:00 uur en om 15:00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan door een mail te sturen naar chrisje.loman@boijmans.nl

Boijmans met Gebaren

Tijdens de rondleiding Boijmans met Gebaren is er een stemtolk en/of schrijftolk aanwezig die vertaalt wat er in gebaren verteld wordt zodat de rondleiding geschikt is voor zowel mensen die doof of slechthorend zijn, als voor horende mensen. Depot Boijmans Van Beuningen organiseert instaprondleidingen en groepsrondleidingen.

Tijdens deze rondleiding bezoek je het gebouw met een kunstdocent die het verhaal vertelt in gebaren. Je komt meer te weten over het beheer en behoud van een collectie en bezoekt een van de depotcompartimenten of ruimtes waar je zonder begeleiding niet mag komen. En dat alles in gebarentaal.

twee vrouwen voelen aan een maquette van het atrium van het depot

Ongezien Boijmans 

De rondleidingen van Ongezien Boijmans geven mensen met een visuele beperking een goed beeld van wat Depot Boijmans Van Beuningen is en wat er allemaal te zien is. Er zijn drie verschillende rondleidingen die allemaal een ander onderdeel van het Depot belichten. De rondleidingen zijn ieder apart te volgen en samen geven ze een complete ervaring van dit unieke gebouw. 

De rondleidingen zijn uitermate geschikt voor mensen met een visuele beperking en mensen die blind zijn. Ook mensen die geen visuele beperking hebben, zijn welkom om deel te nemen.

Adres:
Museumpark 24
3015 CX Rotterdam 

Depot Boijmans Van Beuningen is
van dinsdag t/m zondag geopend
van 11.00 tot 17.00 uur. 


Contactgegevens:
Tel: 010 44 19 400
info@boijmans.nl